Kniha - VÝROBA JEMNÉHO UZENÁŘSKÉHO ZBOŽÍ - A5,
- Katalogové číslo
- VJUZ
- Dostupnost
- vyprodáno
Dnešní výrobce i konzument si pod označením „jemné zboží“ představí nejspíše jemně mělněné masné výrobky bez vložky jako párky, junior či lyonský salám. Za časů Řehákových však jemné zboží – to bylo zboží 1a neboli prima kvality, zboží lahůdkové, delikatesní, výrobky obzvláště vytříbené chuti, vůně i konzistence, vhodné nejenom k zahnání hladu, ale i na slavnostní tabuli, zkrátka a dobře zboží fajnové.
Rudolf Řehák ve své knize shromáždil receptury takovýchto výrobků nejen českých a moravských, ale i rakouských, maďarských, italských, německých, francouzských, polských, holandských, bulharských, švýcarských, duryňských, saských a ruských. Vybral nejzajímavější druhy z evropského uzenářského sortimentu a nabídl je českým výrobcům. V knize je vše různými druhy párků počínaje, přes měkké salámy, vařené zboží, výrobky z kusových mas až po trvanlivé salámy a fermentovaná masa. Vše od tehdy v Čechách oblíbené lidové střevní uzenky „andulky“ až po medvědí salám, neboť autor dovozuje, že je nehospodárné zpracovávat z na trhu se v zimě běžně vyskytujících zmrazených medvědů pouze tlapy.
Výrobky jsou rozděleny do skupin:
1. Játrové zboží (20 druhů)
2. Masné zboží s přísadou krve (19 druhů)
3. Výroba uzenek, klobás atd. (55 druhů)
4. Výroba trvanlivých salámů (32 druhů)
5. Solení a nakládání masa, výroba šunek a pod. (36 druhů)
6. Výroba různého zboží (30 druhů)
A5, 128 stran, šitá vazba v tvrdých kartonových deskách
Popis
Knihu zakoupíte s originálním podpisem Mistra Málka